Radionica savremenog plesa sa Foofwad’Imobilité-om

 Nakon Janis Brenner, Aaron Selissen i Kyle Barkin – afirmisanih američkih koreografa i plesača suvremenog plesa u Plesni studio „Flash" dolazi solist študgardskog baleta (Stuttgart Ballet)i plesač Merce Cunningham Dance kompanije, Foofwa d’Imobilité.

U okviru implementacije četvrtog po redu internacionalnog festivala suvremenog plesa i performansa – Zvrk 2017. plesni studio „Flash" će biti domaćin svjetski priznatom i afirmisanom umjetniku, plesaču i koreografu, Foofwa d’Imobilité – koji će za plesače Plesnog studija „Flash" održati radionicu suvremenog plesa sa akcentom na Dancewalk (hodanje kao koreografska osnova, sa primjesom plesnih pokreta. Dancewalk percipira ples u smislu kilometara i kretanja kroz prostor, geografski, kao što je kretanje kroz grad).

Promocija suvremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala Zvrk kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog pokreta.Veliko nam je zadovoljstvo što će naši plesači ponovo imati priliku učiti od najboljih iz svijeta scenske umjetnosti, jer nakon Janis Brenner, Aaron Selissen i Kyle Barkin– afirmisanih američkih koreografa i plesača savremenog plesa, PS Flash će ugostiti Foofwa d’Imobilité– solistu študgardskog baleta (Stuttgart Ballet), plesača Merce Cunningham Dance kompanije.

Naši plesači će obogatiti svoja iskustva i znanja te na taj način doprinijeti daljnjem razvijanju suvremene plesne scene u Mostaru. Plesni studio Flash je jedini plesni studio u Mostaru koji kroz svoj rad, koreografije i edukacije aktivno implementira suvremeni plesni izričaj na mostarskoj sceni. 

Radionica suvremenog plesa za PS Flash će bit održana u Muzičkom centru „Pavarotti", u četvrtak 21.09.2017. godine od 18:00h do 19:30h. Ovim putem pozivamo medije da poprate radionicu i daju svoj doprinos u afirmaciji savremene scenske umjetnosti u Mostaru.

Dancewalk Mostar

U okviru festivala Zvrk, Foofwa d'Imobilité izvest će tri Dancewalk performansa, svaki specifičan za grad u kojem se izvodi (Mostar, Sarajevo, Banja Luka).

Dancewalk u Mostaru želi dotaći temu urbane zapuštenosti grada, a održat će se u petak, 22.09.2017. sa početkom u 17.00h. Početna tačka plesne šetnje je Kriva ćuprija, te se nastavlja kroz tačke:

Kriva ćuprija – Onešćukova – Husnije Repca - Rade Bitange – Kneza Mihajla Viševića Humskog – Kralja Petra Krešimira IV – Partizanski spomenik –Avenija – Kralja Zvonimira – Park Zrinjevac – Nikole Šubića Zrinskog, Lenjinovo šetalište – Španski trg – Mostarskog bataljona - Titov most – Trg Musala

Po okvirnoj procjeni, Dancewalk bi trebao stići u Park Zrinjevac između 18:15h i 18:30h, gdje se performansu priključuju plesači plesnog studija „Flash"te zajedno sa koreografom će otplesati prostor parka.

Ovo će biti prva Dancewalk izvedba za Mostar, i vjerujemo da će izazvati veliku pažnju i interesovanje  javnosti, te se nadamo da će se i prolaznici pridružiti performansu jer će biti izveden u javnom prostoru kroz Mostar.

Biografija Foofwa d’Imobilité:

Solist študgardskog baleta (Stuttgart Ballet) i plesač Merce Cunningham Dance kompanije, Foofwad’Imobilité započinje svoju koreografsku karijeru 1998. godine u New Yorku, a svoju plesnu kompaniju Neopost Foofwa Companyosniva u Ženevi 2000. god.

Od tada stavlja svoje tijelo i um u službu stvaralaštva gdje ljudskost, velikodušnost i autentičnonst prevladavaju estetiku.Uvezuje se i radi sa mnogim umjetnicima, uspostavljaanarhičnu praksu u stvaranju, a njegova saradnja sa scenografom i dizajnerom svjetla Jonathan O'Hear-om je najsvjetliji primjer te prakse.

Foofwad’Imobilité je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, od kojih i:

·         2009 Foundation for Contemporary Arts Grants to Artists Award

·         2006 Swiss Prize of Dance and Choreography

·         1999 Grantee, FondationLeenaards, Switzerland

·         1995 New York Dance and Performance Award for Exceptional Artistry in the work of Merce Cunningham

·         1987 Prix Professionnel at the Prix de Lausanne, Switzerland

·         1986 Bronze Medal, International Dance Competition, Jackson, Mississippi

Šta je Dancewalk?

Dancewalk je aktivnost koja koristi hodanje kao koreografsku osnovu, te na nju dodaje plesne pokrete. Dancewalk percipira ples u smislu kilometara i kretanja kroz prostor geografski, kao što je kretanje kroz grad. Zbog svojih neobičnih konceptualnih dimenzija, Dancewalk je izazov za normativnu estetiku plesa jer ostvaruje potpuno novi odnos plesa sa vremenom i prostorom. Za razliku od plesa koji gledamo na pozornici, Dancewalk uvijek mijenja okruženje i nepredvidiv je. Ipak gledatelji, svjesni ili slučajni, mogu gledati, reagovati, razgovarati, hodati ili plesati pa je dijalog konstantan.

Od 2015. godine, Foofwa d'Imobilitékreirao je 11 Dancewalk performansa, uvijek prilagođavajući koncept mjestu izvođenja: u maju 2015, plesao je100 kilometara tokom 3 dana kroz četiri regije u Švajcarskoj regiji Jura; u junu 2015. inicirao je plesu zvanično nordijsko takmičenjeu hodanju preko 10km (NordicWalking Competition); u septembru2016, plesao je uz jezero Zug; u novembru 2016. plesao je kroz Švajcarski institut u Rimu otkrivajući metaforičko bogatstvo njegovih vrtova...